July 30, 2006

Etelä tyhjenee

Kiertueen yksi akilleen kantapää näytti pitkään olevan Helsinginniemen eteläosa. Loppumetreillä täytyy sanoa, että ongelmaksi näyttää enemmänkin muotoutuvan kaupungin länsilaidan ruuhkalinjat, olkoonkin että sielläkin suunnalla edistystä on jo tapahtunut. Syysaikataulukirjan ilmestyminen paljasti myös sellaisen karun tosiseikan, että ellei kiertue valmistu 13.8. mennessä, turpaan tulee - linjaston uudistuminen on sen verran tuhtia, että uusia kuvattavia kertyisi vähän liikaa (kalpea aavistus esim. HKL:n liityntäliikennetiedotteesta - oma juttunsa on sitten Jokerin aiheuttamat muutokset). Siispä tähtäämme selkeään tavoitteeseen: kahden viikon päästä viimeisetkin kuvat ovat verkossa. Enemmittä puheitta, tässä otoksia kantakaupungista:

  • 1A (kuvassa HKL 32) kääntyy Eirassa lähellä Munkkisaaren rajakylttiä. Kuvassa taka-alalla näkyvien teräskaiteiden takana on Kaivopuiston suuntaan johtava junarata, joka tosin on jo suljettu liikenteeltä. Radan viimeisellä ajokerralla mentiin tässäkin kohtaa vielä lättähatulla.
  • Länsisatamasta lähtevät monet Tallinnan suuntaan matkaavat laivat. Paikallista joukkoliikennettä hoidetaan linjaparilla 15/15A, josta perusmalli kulkee Ruoholahteen ja A-versio reissaa sataman ja Asema-aukion väliä. Satamassa lähdössä oleva m/s Galaxy tuhautti pihalle asialliset dieselsavut, kun 15A (Concordia 123) oli juuri lähtökuopissaan. Saman yhtiön yksilö 185 puolestaan poseerasi linjalla 15 ensin Ruoholahden päätepysäkillä F-Securen pääkonttorin merimaisemien äärellä ja sitten satamassa. 15A kuvattiin Elielinaukiolla jo viime kesänä.
  • Koskelasta Helsinginniemen länsireunalle matkaava 55/55A-pari oli kiertueen ensimmäisiä kuvauskohteita (ks. vuodatusta viime vuodelta) - mutta vain Koskelan päässä. Nämä eteläiset päät kuvattiin tänä aurinkoisena heinäkuun sunnuntaina, kun auringonottajat ensin valuivat 55A:han (HelB 9817) Hietaniemen päässä, ja sitten paria tuntia myöhemmin Tammelundin 17 odotteli linjan 55 kilvin kyytiläisiä Marian sairaalan edustalla.
  • Senaatintorilla taukopistettä pitävien 7A- ja 7B-kiertolaisten kuvaamisessa oli vähän mukana epäonneakin (ks. keväinen stadikierros). Uudella yrittämällä homma kuitenkin sujui ongelmitta. Tuloksena oli kakkoskuva 7B:stä (HKL 71 ja taustalla tuomiokirkko) sekä yliopiston päärakennusta vasten poseeraava 7A (HKL 106).
  • Rautatientorin pahnanpohjimmaiseksi jäi ruuhkalinja 67X, joka kuvassa on juuri saapunut aseman portaiden vierelle. Ja joo, bussia hädin tuskin näkee, mutta kyseistä toria - HelBinsinisestä nyt puhumattakaan - on sen verran tullut jo kuvattua, että valitsimme mielummin puuorientoituneen otoksen.
  • Hieman löyhästi tämän muun kierroksen paikkoihin liittyen haluamme vielä heittää soppaan Eläintarhasta napatut 3B:n (HKL 219) ja 3T:n (HKL 83). 3B itse asiassa poseeraa myös 3T:n kuvassa. Myöhemmissä keskusteluissa päädyimme olemaan sitä mieltä, että on suorastaan rikollisen epäselvää, että Siljan terminaalin edestä lähtevän raitiovaunun päätepysäkiksi ilmoitetaan "Eläintarha", vaikka eläintarhaa ei paikassa ole ikinä ollutkaan. Siinähän johdetaan turisteja suorastaan räikeästi harhaan!

Näillä kuvilla päästiin lukuihin 237/269 eli 88,1 prosenttiin. Kuvavirtaa on kuitenkin vielä jonkin verran julkaisematta, joten lisää on tulossa pikapuoliin. Stay tuned!

Posted by Jouni Heikniemi at July 30, 2006 02:46 PM
Comments
Post a comment

Remember personal info?