Ylioppilaspäivän kiertue jatkui - tässä Puistolan aseman kuvat. Puistola on aika pahassa maineessa, ja sen ymmärtää: asemanseutu Tapulikaupungin puolella on verrattain levottoman betonilähiön oloinen. Uusi rakennuskanta on sentään hieman pirteämpää kuin lohduttomat harmaat kivikolossit. Tosiasia kuitenkin on, että radan itäpuolinen alue on aivan eri luokkaa - kunhan 74:n päätepysäkillä käydään, saadaan kuvitusta sieltäkin puolen.
Kuvaajilla riitti tuuria, sillä 10 minuutin sisään saimme yhtä lukuunottamatta kaikki Puistolassa piipahtavat linjat sekä vielä kaksi junaa kaupan päälle. Paikalle on vielä palattava, mutta hyvä saldo ensivisiitiltä. Kuvia: 75 (Connexin 173), 75A (Concordian 17), 76A (Concordian 258), 76B (Concordian 270) sekä I-juna (Sm4 ???) ja K-juna (Sm4 6x29).
Viimeksi tuli puhuttua suulla suuremmalla: kuvien tihennetty lisäystahti kompastui pahemman kerran pariin lomareissuun ja niiden ympärillä vallinneeseen kiireeseen. Onneksi se oikea loma häämöttää tässä, joten ehkä lupauskin saadaan vielä pidettyä.
Ylioppilaspäivän reissun 4.6. kuvat jatkuvat. Tällä kertaa vuorossa on Suutarilassa sijaitseva Lampputien päätepysäkki, jossa vielä jonkin aikaa sitten oli todellinen bussikeskittymä. Samaa päätepysäkkiä nimittäin käytti peräti viisi linjaa. Nyttemmin 73 ja 73N ovat saaneet oman päätepysäkin Kehä III:n pohjoispuolelta Ala-Tikkurilasta, joten Lampputien teollisuuspysäkille ovat jääneet "vain" 70, 70T ja 70V. Valitettavasti näitä kaikkia ei koskaan saa yhtä aikaa bongattua, sillä yhtä aikaa koko trio ei liiku.
Lauantaiseen iltapäivään sentään sattuivat 70T (Tammelundin #16) ja 70V (HelBin #414). 70T:n lennokkaan kaarroksen takana näkyy Starkki-myymälä, joka lieneekin ainoa syy normaalille ihmiselle tänne tulemiseen. Vai tietääkö joku jotain, mitä me emme?
Ylioppilasjuhlapäivä ei säällään riemastuttanut, sillä suuren osan päivästä tihutti vettä ja taivas pysyi pilvessä. Bongausretki sisälsi mm. talviaikataulukauden viimeisen pikajuna 5:n kuvaamisen Pukinmäessä.
Junakuvauksen jälkeen matka jatkui Itä-Pakilaan, Vantaanjoen länsipuolella avautuvalle vehreälle pientalovaltaiselle asuinalueelle. Eräs tärkeä tuntomerkki on Pakilan siirtolapuutarha Kehä I:n ja Vantaanjoen risteyksessä (meillä muuten oli mökki siellä ennen). Siirtolapuutarhan länsipuolella alkaa maasto nousta, ja Tuomarinkylän kartanon eteläpuolella kohoavan Lystikukkulan rinteillä on koko joukko kauniita ja varsin tyylikkäitä rivi- ja omakotitaloja. Ja riittävästi mäkeä nousemalla löytyy myös vaelluksen kohdepiste: HKL:n bussi 64 (kuvassa Pohjolan liikenteen 810) kääntyy Metsolan koulun edustalla. Mäkeä alaspäin Yhdyskunnantietä lasketellessa tien itäpuolella näkyy myös Itä-Pakilan ainoa kauppa, Pakilan Tarmo.
Se Pakilasta, matka jatkuu länteen. Tuusulanväylän alittaa Piikintiestä länteen jatkuva kevyen liikenteen alikulkutunneli, josta onnekas bussimatkaaja putkahtaa suoraan linjan 63 päätepysäkille - ja kuinka ollakaan, siellähän se Gillette-bussi (HelBin 276) juuri onkin jo kaartamassa pois! Siinä samassa olemmekin saapuneet Paloheinään, joskin tämä päätepysäkki on verrattain kaukana kaupunginosan tunnetuimmasta kohteesta, Paloheinän huipusta (ks. muutama kuva huipulta). Muuten, jos huipulle haluat mennä nyt, käytä bussia 66 tai 66A.
Sitten kutsuivat Helsingin äärirajat: suuntana on Torpparinmäki aivan Vantaanjoen rannalla, Haltialan peltoaukeiden syleilyssä. Bongattava linja 67 kulkee sopivasti Paloheinän halki, ja näyttäytyessään sai pedaalit vipattamaan aivan uudella tavalla: kesälauantain vuoroväleillä kun ei paljon huvita missata bussia päätepysäkiltään. Ennätysvauhtinen pikapainanta Torpparinmäentien päädyn kääntöpaikalle nettosi kuitenkin tulosta: HelBin 421 oli itse asiassa perillä vasta ehdittyämme jo kaivaa kamerankin esille. Kuva on otettu päätepysäkiltä koilliseen, siis peltoaukean yli kohti Tuusulan moottoritietä. Niukasti kuvan vasemman reunan ulkopuolelle jää Vantaan Tammiston kaupunginosa, joka on tunnettu lähinnä suurista ruokakaupoistaan.
Ps. Nämä kuvat ovat siis jo viikon vanhoja. Lisäksi tältä reissulta tuli joukko muitakin kuvia - matka jatkui takaisin Tuusulanväylän itäpuolelle Helsingin pohjoisosiin. Laitamme tästä lähtien kuvia esiin ehkä hieman pienempinä kokonaisuuksina, mutta tiheämmällä tahdilla ja paremmin selityksin varustettuna.
Pps. Viime kerralla yliviivasimme listasta pari lopettanutta linjaa. Pysyvästi kuulan peltikalloonsa sai myös Helsingin 73B (Rautatientori - Malmi), joka nyt näin jälkikäteen tuli myös luettelosta eliminoitua. Pahoittelemme viivettä päivityksessä.
Lähiliikennekiertue vietti hiljaiseloa toukokuun, sillä flunssat ja siitepölyaallot tainnuttivat kiertueduon kauniimman puoliskon busseilijaksi. Tarkkaan ottaen kaksi kuvaa tuli toukokuun aikana kuitenkin otettua, nimittäin raitiovaunut 7A (HKL #85) ja 7B (HKL #90). Kuvissa kaunista Itä-Pasilan toimistomaisemaa Ratapihantien itäpuolelta. 7B:n kuvassa näkyy kyseisen tien ylittävä Opastinsilta, jonka länsipäässä (kuvan oikea reuna) on Pasilan nykyinen asema, joka otettiin käyttöön vuonna 1990.
Niin, entä Pasilan vanha asema? Sehän sijaitsi ennen aika lähellä kuvan ottopaikkaa, mutta siirrettiin sittemmin kauemmas raiteista kuvassa näkyvien rakennusten taakse. Nykyisin se toimii kokoontumispaikkana nimeltä Rauhanasema. Ennen Pasilassa toimimistaan asema oli työskennellyt Karjalan kannaksella, josta se siirrettiin 1920-luvulla pääkaupunkiseudulle. Kuva vanhasta Pasilasta antaa hyvää perspektiiviä kaupunginosan muutoksesta.
Ps. Viivytyksistä huolimatta kiertue jatkuu ja tavoite on ennallaan. HKL ja YTV kuitenkin helpottivat hieman urakkaamme lopettamalla linjat 79A ja 548, joten neljä bongauspistettä tipahti listalta. Kaupunkikuvallisesti menetys ei ole suuri, sillä nämä paikat tulevat melko hyvin kartoitettua muidenkin päätepysäkkien kautta.