August 19, 2006

Länsirajalla

Tässä kimarassa tutustumme Helsingin länsirajalla oleviin päätepysäkkeihin. Tarkemmin sanottuna kyseessä ovat kylläkin lähinnä viimeiset Helsingin puolelle jäävät pysäkit, sillä oikeita päättäreitä mukana on vain pari. Matkamme alkaa etelän Lehtisaaresta, joka yhdessä läheisten Kuusisaaren ja Kaskisaaren kanssa muodostaa vauraan silloin yhdistetyn saariryppään. Kuusi- ja Lehtisaaren läpi kulkee runsaasti liikennöity tie Espoon Keilaniemen ja Helsingin Munkkivuoren välillä. Tätä tietä käyttävät myös monet seutulinjat; näistä tänä kauniina kesäkuisena iltapäivänä kuvattaviksi lankesivat kiertueelle kuuluvat 194 (WL 11), 195 (WL 1), 503 (ESL 707) ja 506 (ESL 693).

Pohjoiseen suunnattaessa seuraava rako Helsingistä Espooseen on Turunväylä, mutta sitä ei yksikään kiertueemme bussi käytä. Edelleen seuraava ylityskohta on sitten Pitäjänmäen kaupunginosan halkaiseva vanha Turun maantie eli tutummin vain Turuntie. Kiertuebusseista rajan ylittää Pitäjänmäellä kaksi, Jokeriksi nykyisin nimetty 550 (HelB 110) ja Itäkeskuksesta Leppävaaraan kruisaileva - ja sittemmin Jokerin alta lopetettu - 522 (HelB 69). 550 poseeraa Konalantien risteyksessä, kun taas 522 on jo pysäkin verran lähempänä Espoon rajaa. Viimekesäinen näkymä Pitäjänmäen aseman tienoilta löytyy 522K-kuvasta, ja tietysti myös A-junan otoksesta.

Yhä pohjoisemmas kiivettäessä Konalantie ylittää Pitäjänmäen ja Konalan rajalla Kehä I:n, jota pitkin mm. linja 512 ylittää pääkaupungin rajan (kuva on otettu Konalantien sillalta itään päin). Toisessa päässä Malmin asemalla otetussa kuvassa on hieman eri tyyppinen tunnelma - otos kun otettu pimeimpään aikaan varhain aamuseitsemältä.

Samaan sarjaan on vielä luontevaa ryhmitellä pari Konalan ja Malminkartanon päätepysäkkiä. Sinänsä Konalan teollisuusalueella pyörähtävällä 51:llä (Connex 335) ja Malminkartanon täyttömäen kupeessa kääntyvällä 39A:lla (HelB 603) ei ole kovinkaan paljoa välimatkaa, mutta niin vain on pysäkit ryhmitelty eri kaupunginosiin kuuluvaksi. 39A:n iltahämyistä tunnelmaa voi jatkaa tarkastelemalla syksyisiä kuvia 39:stä ja 45:stä.

Nyt ollaan todella loppumetreillä! Ei sen enempää sanottavaa kuin että 264/269 eli 98,1 %. Ja loputkin vain Photoshoppia vailla :-)

Posted by Jouni Heikniemi at 06:42 PM | Comments (1)

August 15, 2006

Hengissä selvittiin

Valitettavasti viimeiset kuvat eivät ole vielä verkossa, mutta kerrottakoon kuitenkin, että vihoviimeisenä kuvauslistalle jäänyt 39A Kampissa käytiin kuvaamassa keskiviikkona 9.8. klo 21:55. Sen räpsäyksen myötä kiertueen voidaan katsoa saavuttaneen päätöksensä.

Loput kuvat laitamme tarjolle lähipäivinä.

Posted by Jouni Heikniemi at 10:15 PM | Comments (0)

August 08, 2006

Keskisen vyön kuvatukset

Näin kiertueen finaalivaiheessa julkaisemme vielä kuvia parina maantieteellisesti eheähkönä satsina. Tämänkertaisessa esittelyssä on Helsingin selkeärangasta eli Mannerheimintiestä lähinnä länteen suuntautuva kapea suikale, joskin pari pistäytymistä itäänkin tehdään. Itse asiassa luontevaa onkin aloittaa juuri itäreunalta, tällä kertaa läheltä Pasilaa, jossa Ilmalan tori -niminen pysäkki huolehtii 59:n (PL 806) lepotilasta. Pysäkin taustaa dominoivat kuutiot ovat Ilmalan vesisäiliöt, vasemmalla näkyvä vaalea rakennus puolestaan MTV3-kanavan ja Radio Novan pääkallonpaikka. Kuvaajan takana on Yleisradion pääkonttori kuuluisine Pasilan torneineen.

Ilmalasta suoraan länteen on pätkä Keskuspuistoa, mutta kovin pitkään ei metsässä tarvitse tarpoa, kun Ruskeasuon alue alkaa jo näkyä. Invalidisäätiön hallinnoima Sairaala Orton sijaitsee metsäisessä puistonreunassa. Joukkoliikenteellä lasarettia on siunattu mukavasti, sillä Rautatientorille suuntaava bussi 23 (HelB 263) pitää toista päämajaansa pihapiirissä. Kuva on muuten otettu huhtikuun puolessa välissä - näitä lehdettömiä puitahan ei meinannut taas muistaakaan...

Jatketaan sairaanhoitoon liittyvissä merkeissä Mannerheimintien toisella puolen. HUSin Meilahden sairaala palvelee monenmoisissa vaivoissa, ja samassa korttelissa on myös tulevaa lääkärikollegiota: Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on asettunut sairaalakorttelien kupeeseen. Itäkeskuksesta saapuva 58B (PL 867) ohittaa kuvassa Biomedicumia, vuonna 2001 valmistunutta lääketieteellisen osaamisen ja koulutuksen keskusta. Toisessa kuvassa 58B seisoo päätepysäkillään sairaalan korkean päärakennuksen edessä. 14B (HelB 9824) puolestaan on jo lähdössä, ja taustalla näkyvä ruskea rakennus on Meilahden korvaklinikka.

Seurasaari on suosittu ulkoilualue Meilahden ja Munkkiniemen lähistöllä. Varsinkin juhannuksena perin populoidulle alueelle pääsee helpoiten bussilla, sillä pysäköintimahdollisuudet Meilahden eteläreunalla ovat varsin heikot. Bussi 24 (HelB 50) vie aivan saarelle johtavan sillan alkupäähän. Kuvassa bussin taustalla näkyvät meren yli Salmisaaren voimalaitokset.

Edelleen länteen jatkettaessa saavutaan sangen idylliselle paikalle lähelle kuuluisaa Kalastajatorppa-hotellia. Raitiovaunu 4:n päätepysäkki kuvattiin jo viime kesänä, mutta Katajanokan terminaaliin kuljettava 4T-erikoisversio karkaili meiltä pitkään, kunnes HKL 233 vihdoin jäi satimeen kauniina kesäiltana. Paikalla kannattaa muuten ehdottomasti piipahtaa joskus ajan kanssa, sillä viereinen ranta on varsinkin auringonlaskun aikaan mitä kaunein.

Tämän kuvasatsin jälkeen kriittinen mittari osoittaa 255/269 eli 94,8 prosenttia. Voitto on jo lähes plakkarissa, sillä ottamatta on enää yksi kuva. Julkaisemattomia otoksia sentään on vielä muutamia, ja ne tulevat tarjolle lähiaikoina. Tuskin sentään ennen syysaikataulujen voimaantuloa, valitettavasti. :-(

Posted by Jouni Heikniemi at 09:54 PM | Comments (0)

August 02, 2006

Kierros pohjoisessa

Helsingin pohjoiskolkat koluttiin aika totaalisesti viime kesänä. Valitettavasti muutamat ruuhkalinjat ja muut hankalat jäivät vielä kalvamaan, sillä niitä ei joko kesän liikennetauon tai omien kiireiden vuoksi saatu napsittua. Tänä kesänä onnisti vähän paremmin, vaikka hieman tiukalle jotkut jäivätkin - esimerkiksi 67X kuvattiin toiseksi viimeisenä päivänä ennen kesätauon alkua. Ja hyvä että kuvattiin - syksylle lipsahtaminen kun olisi tarkoittanut taannoin mainitun syysliikenteen linjapommin laukeamista.

Aloitetaan kierros verrattain keskeltä, Käpylästä. Paikalliset bussiyhteydet eivät ole mitkään suunnattoman vahvat, mutta alueen reunamilla kulkevat vilkkaat Koskelantie ja Mäkelänkatu, joten hieman tallustelemalla pääsee varmasti kumipyörien kyytiin kohtuuodottelulla. Kiskoliikennettä on kuitenkin varsin ilahduttavasti; alueelta kun löytyy sekä paikallisliikenteen juna-asema että aikataulukirjan kunniakkaasti avaavien 1-sarjan ratikoiden päätepysäkki. Kauppatorille matkaava 1 (kuvassa HKL 108) ja 1A (HKL 36) ovat siis Käpylän vakiokääntyjät. Päätepysäkkinä toimii Pohjolanaukion risteysalue, joka on monille tuttu autokouluajoilta - varsin monisuuntaisessa risteyksessä kun ajolinjojen hahmottaminen käy kelpo haasteesta. 1A:n kakkoskuva kuvaa hieman tätä solmua.

Kun Käpylästä jatketaan luoteen suuntaan, päädytään Maunulan ja Suursuon alueelle. Maunulan lähiö kävi muutamia vuosia sitten julkisuudessakin kovaa kamppailua oman bussilinjansa puolesta, ja lopputuloksena 62 kulkee yhä, vaikkakin vain arkipäivisin. Kuvassa bussi on Pirkkolan liikunta-alueen parkkipaikan päätepysäkillä. Suursuon ostoskeskuksen ja sairaalan päätepysäkkinään kiertävä 22 on hieman outo lintu, sillä sen reitti kulkee monien mutkien kautta Sörnäisiin - ei mikään tyypillinen kohde lähiölinjalle. Ilmeisesti kuitenkin toimiva reitinvalinta, sillä linjan liikenne tuntuu olevan enemmänkin kasvussa kuin laskussa.

Suursuolta ei tarvitse kovin montaa kilometriä pohjoiseen jatkaa, kun alkaa jo näyttää maaseudulta. Länsi-Pakilan pohjoisreunassa koittaa Paloheinä suurine ulkoilualueineen, ja Vantaan rajaa kohti avautuvat Haltialan pellot ja metsät. Paloheinän ulkoilumajan nurkalla on sopivasti päätepysäkki Lauttasaaresta keskustan kautta saapuvalle 66A:lle (HelB 211). Sama paikka on päätepysäkkinä myös ilta- ja viikonloppulinja 66:lle, jonka kuvasimme viime syksynä. Mukava ero kuvien värisävyissä!

Haltialan peltojen kaakkoiskulmassa sijaitsee pienehkö hieman erillään moottoritien kainalossa oleva Torpparinmäen lähiö. Täältä kuvasimme viime kesänä jo 67:n, ja nyt käytiin hakemassa vielä ruuhkaversio 67X (HelB 9906). Kuriositeettina mainittakoon, että 67X on ainoa Helsingissä tällä hetkellä vakituisesti liikennöivä X-tunnuksin varustettu kaupungin sisäinen "pikavuoro". Ennen näitä oli paljon, mutta nykyään ei taida enää seutulinjoistakaan löytyä. Vähän lisää X:ää saattaa kuitenkin olla tulossa, sillä keskustasta Viikin Latokartanoon kulkevasta 68X:stä on ollut puhetta, ja ilmeisesti rahoituskin on linjalle löytymässä. Lopullisesta linjatunnuksesta ei liene vielä sopua.

Vantaanjoen itäpuolisia kohteita olivat vielä lentoasemalle matkaava poikkeuksellisen nihkeällä aikataululla varustettu 520. Tarkkaan ottaen tosin kuva on itse asiassa otettu joen länsipuolelta, mutta saatiinpahan Vantaakin sentään yhteen kuvaan. Etelään jatkettaessa napsaistiin vielä 71V (HelB 9641) - sekin kevätliikenteen toiseksi viimeisenä päivänä. Ja pistetään vielä samalla esille kakkoskuva lähibussistamme 68:sta; vertailua vuoden takaiseen kuvaan suorittaessa kannattaa huomioida erityisesti oikean takanurkan talojen valmistuminen.

Näiden kuvien laittamisen jälkeen julkisena on siis 249 kuvaa 269:stä (92,6 %), ja käsittelysammiossa on vielä kahdeksan valmista kuvaa. Loppukiriä odotellessa...

Posted by Jouni Heikniemi at 08:27 PM | Comments (0)