heinäkuu 05, 2004

Oikeustaloustiede?

Vaikka blogin viiteotsikko vihjaakin kovasti opiskeluun, aika harvoin nämä asiat esiin tulevat. Mutta eihän tämä olisi blogi eikä mikään, jos ainakin osa merkinnöistä ei olisi jotenkin omaelämäkerrallisia!

Kävin viime torstaina oikeustaloustieteen tentissä. Tulokset tulivat jo - nostan hattua tarkastajille - ja läpi meni. Valitettavasti tenttikysymyksiä tai -vastauksia ei ole uudelta kierrokselta vielä verkossa, mutta vanhojen tenttien arkistosta voi perehtyä siihen, mitä oikeustaloustiede oikeastaan on.

Niin, mitä se on? Lyhyt luonnehdinta on vaikeaa. Mutta yritetään: Oppiaineessa käsitellään sekä kansantaloustieteellisiä asioita (inflaatio, finanssipolitiikka, verotus jne.) että toisaalta mikrotaloustieteellistä näkökulmaa (kysynnän ja tarjonnan lait). Lisäksi pohditaan useita oikeudellisia ilmiöitä taloustieteen viitekehyksessä: kuinka rangaistusten kohottaminen vaikuttaa rationaalisesti toimivan rikollisen valintoihin? Miten oikeudenkäyntikulut pitäisi jakaa asianosaisille, jotta järjestelmä toimisi tehokkaasti?

Ihan mielenkiintoisia asioita, ja loppujen lopuksi yllättävänkin käytännönläheisesti käsiteltynä. Jos kiinnostaa, suosittelen yksinkertaiseksi peruskirjaksi Kalle Määtän Oikeustaloustieteen aakkoset -opusta, joka on ohut ja äkkiä luettu - ja sen jälkeen tietää, haluaako ikinä kuullakaan enempää aiheesta.

Posted by Jouni Heikniemi at 05.07.04 12:59
yleistä