joulukuu 22, 2004

Suomalaiset automaattiset tietovirrat

KRP-tuomio sitten mäjähti tänään. MTV3:n uutisesta löytyy koko käräjäoikeuden tuomio, jossa siis Supon kolmesta syytetystä yksi (aluejohtaja) tuomittiin, mutta ylimmät supolaiset ja Soneran Miettinen luistivat syytteistä. Miettinen tosin vain rikoksen vanhenemisen vuoksi, mutta kuitenkin.

Ensinnäkin hatunnosto Helsingin käräjäoikeudelle ja käräjätuomari Henrikki Mikkolalle, joka lopulta päätti julkistaa koko tuomion. Oikeudenkäyntiaineiston 25 vuoden salassapitomääräys ei paljon purista; tuomiossa on oikein riittävästi aineistoa asian julkiseen leipomiseen. Saas nähdä, mitä media saa aikaan. Ainakin syyttäjä jo ilmoitti valittavansa.

Otsikko liittyy siihen, että tässä, kuten keväisessä Jäätteenmäen tapauksessakin, Miettinen väitti Supon aluepäällikkö Pitkäsen pyytäneen tietoja, ja Pitkänen väitti Miettisen antaneen ne hänelle itse. Käräjäoikeus päätyi ei-niin-yllättäen uskomaan Miettistä. Supo-päälliköiden Knape ja Nevala osalta taas homma ratkesi siihen, ettei näyttänyt olevan syytä epäillä Pitkäsen syyllistyneen rikokseen.

Lopputulos oli 40 päiväsakkoa Pitkäselle, eikä muuta. Jotenkin olisi kuvitellut, että tuon kokoisesta jutusta löytyisi enemmän syytä. Onhan 40 päiväsakkoa sinänsä olennainen sakko, mutta kumman vähän sanktioita selkeästä protokollavirheestä seurasi. Erityisesti, kun kyse on herkästä aiheesta - telekuuntelun villit toimintatavat ovat olleet muutenkin esillä useampaankin otteeseen. Hovioikeuskierros tulee olemaan kiinnostavaa seurattavaa.

Posted by Jouni Heikniemi at 22.12.04 17:27
rikosoikeus
Comments
Post a comment

Remember personal info?