helmikuu 02, 2005

Mitä prostituution integraatiosta seuraa?

Prostituution ottaminen mukaan elinkeinoelämän piiriin on mielenkiintoinen konsepti. Toisaalta se voisi poistaa elinkeinon ympäriltä hämäryyttä ja tehdä siitä yhden - vaikka kuinka epätoivoisen - "tavallisen työn". Toisaalta siitä voi seurata mielenkiintoisia lieveilmiöitä, kuten Saksassa, jossa seksiteollisuuden palveluksesta kieltäytyminen voi johtaa työttömyysetuuksien rajaamiseen. Vaikka alkuperäisen telegraph.co.uk:n jutun todenperäisyyttä ei täysin voinekaan varmistaa, ovat sen esiin tuomat näkökulmat mielenkiintoisia. Kuinka pitkälle seksiteollisuuden integraatiossa voidaan mennä?

Posted by Jouni Heikniemi at 02.02.05 21:25
yleistä
Comments

Kieltämättä mielenkiintoinen näkökulma. Itse olen kyllä vakaasti sen kannalla, että prostituutio tulisi liittää Suomen verotusjärjestelmään. Toinen asia on, missä muodossa ko. työstä tulisi verottaa.

Mikäli yksityisten prostituoitujen toiminta sallittaisiin, ja siitä tehtäisiin verollista elinkeinotoimintaa, ei kysymyksessä olisi palkkatyö. Jos välittävät agentuurit sallittaisiin, ja prostituoidut olisivat heidän palkkalistoillaan, voisi sen sijaan syntyä tämän kaltaisia ongelmia. Agentuurien jättäminen sallitun alan ulkopuolelle kuitenkin ehkäisisi esimerkiksi sen, että ko. yritykset hakisivat työntekijöitä työvoimatoimiston kautta (mikä johtaisi työttömyysetuusristiriitoihin).

Elinkeinotoimintaa ei (ainakaan toistaiseksi) ole asetettu vaatimukseksi minkään etuuden saamiseen. Ongelmia voisi tässä mallissa toisaalta tuottaa prostituoitujen osaamattomuus elinkeinoelämän juridisissa koukeroissa. Toisaalta, vaikka agentuurifirmat olisivatkin kiellettyjä, niin voisivathan nämä yksityisliikkeet myydä työvoimansa suuremmille välitystoimintaa harjoittaville yrityksille, jotka sitten pitäisivät huolen myös näiden juridisten koukeroiden toteutumisesta pienyrityksissä, esimerkiksi tarjoamalla kirjanpitopalveluita, neuvontaa yms.

Mikäli prostituution dekriminalisointi tosiaan etenee, tullaan varmasti näkemään organisatorisen prostituutiokulttuurin järjestelmien luominen.

Posted by: Maria at 09.04.06 12:43
Post a comment

Remember personal info?