maaliskuu 18, 2005

Kevyttupakkajuttu pyörii opiskelijavoimilla?

Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan yksityisoikeuden laitoksen iskuryhmä Aurejärvi-Saarikoski pisti neljän muun juristin kanssa pystyyn uuden sarjan tupakkaoikeudenkäyntejä. Sinänsä hyvä että tämäkin asia pysyy pinnalla, ja edellisen kierroksen jälkeen tätä jo osasi odotellakin. Jos aiemmat vaiheet ovat vieraita, lue KKO 2001:58. Värittyneempiä kuvauksia löytyy esimerkiksi Suomen syöpäyhdistyksen artikkelista tai Aurejärven asiasta kertovasta kirjasta (linkki esipuheeseen, PDF).

Uuden kevytsavukejutun toistaiseksi yllättävin käänne tuli tänä tavallisena perjantai-iltana, kun velvoiteoikeuden assistentti Saarikoski lähetti Pykälä ry:n postituslistalle - jota käytännössä kaikki Helsingin oikeustieteellisessä opiskelevat lukevat - viestin, jossa hän ilmoitti, että ko. oikeudenkäynnin avustaviin tehtäviin haetaan 1-5 oikeustieteen ylioppilasta. Saarikosken viestin mukaan "pääosa työstä liittyy tupakkayhtiöiden sisäisten asiakirjojen hakuun eri nettitietopankeista" ja "suomalaisen markkinointiaineiston perkaamiseen".

Jalot aatteet kunniaan: "Emme aja tätä juttua rahan vuoksi vaan päämiestemme ja Suomen vahingonkorvausoikeuden puolustamiseksi. Emme siksi voi luvata avustajille rahapalkkiota." Etuja tosin luvataan niin aitiopaikan, kokemuksen kuin maineenkin ("saavat nimensä mainituiksi jutun tiimoilta julkaistavissa kirjallisissa tutkimuksissa ja muissa teoksissa") muodossa. Ja Aurejärvi lupaa vielä ravintolalounaankin kaupan päälle.

Tupakkaoikeudenkäyntien miljardisummien luoman maineen jälkeen viesti naurattaa. Toisaalta punitiivisen vahingonkorvausjärjestelmän puuttuessa on selvää, etteivät korvaussummat tule Suomessa tuottamaan juristeille vaurautta ihan jenkkimalliin. Opiskelijan kannalta kiistatonta on se, että jutussa mukana oleminen on jatkossa paitsi vahva meriitti, myös hyödyllistä kokemusta - eipä tässä sikäli huijaamisesta ole kyse. Sitäpaitsi ainakin Saarikoski on hauska äijä, joten tuskinpa motivoitunut opiskelija haastetta kovin tuskaisena kokee.

Silti: "Vastapuolella on Yhdysvalloissa useita kymmeniä juristeja." - ja meillä haetaan neljän syöpään sairastuneen lainopilliseksi tueksi opiskelijoita ainejärjestön postituslistan kautta. Kun Sonerankin tietoturva-asioita oli lehtitietojen mukaan vääntämässä oik. yo, on vain pakko olla tyytyväinen oikeustieteen opiskelijoille siunaantuneesta yhteiskunnallisesta asemasta. :-)

... ja ehkä myös ihan vähän ihmeissään siitä, mitä kaikkea yliopiston viroissa oleva henkilökunta puuhasteleekaan sivutoimisesti?

Posted by Jouni Heikniemi at 09:30 PM | Comments (1) | yleistä