Finlexin uudistuksen vaikutuksista

Tässä artikkelissa kerron lyhyesti oman näkemykseni Finlexin uudistumisesta helmikuussa 2002 ja erityisesti uudistuksen vaikutuksesta tämän rikoslaki-sivuston tulevaisuuteen.

Valtion virallisesta säädöstietopankista, Finlexistä, saa helmikuusta 2002 lähtien pelkkien muutossäädösten sijaan myös lakien kootut versiot. Tällä on merkittävä vaikutus siihen, kannattaako harrastajien jatkossa käyttää aikaansa lakikopioiden ylläpitämiseen. Varmasti kaikki meistä haluaisivat mielummin käyttää aikansa luovaan työhön kuten oikeustieteellisistä asioista kirjoittamiseen, sen sijaan että mekaanisesti copy-pasteilisimme lakitekstejä.

Asia ei valitettavasti ole näin yksinkertainen. Finlex ei mielestäni täytä edes kohtuullisen lakitietokannan kriteereitä, ja helmikuun 2002 uudistus oli totaalinen rimanalitus. Palvelu pursuaa edelleenkin sekä käytettävyys- että esteettömyysongelmia, se käyttää monimutkaista ja kömpelöä frame-rakennetta, on hidas ja ei tarjoa reaalisia mahdollisuuksia linkittää yksittäiseen lakiin selkeästi. Lisäksi uudessakin järjestelmässä säädöshistorian kaivaminen on tuskaa; esim. tarkastelu tyyliin "millainen oli rikoslain tappopykälä vuonna 1990" on melkoisen työn takana. Viimeinen pisara oli rekisteröinnin vaatiminen ajankohtaisten lakitietojen selailussa.

Johtopäätökset ja sivuston tulevaisuus

Katson rajallisen ensikokemukseni perusteella, että Finlex ei vastaa edelleenkään niihin tarpeisiin, joita varten loin aikanaan tämän oman RL-kopion. Näin ollen jatkan tämän rikoslaki-sivuston ylläpitoa ainakin siihen asti, että Finlex kehittyy sille tasolle, jota valtion ylläpitämältä säädöstietopankilta tulisi vaatia. Tulen joka tapauksessa seuraamaan sekä kävijä- että palautemäärien kehitystä. Mikäli näyttää siltä, että erillisellä RL-kopiolle ei ole käyttöä, tulen lopettamaan rikoslaki-sivustoni ylläpidon ja käyttämään senkin energian varsinaiseen omaan tuotantoon.

Mikäli haluat kommentoida ylläolevaa tai sivustoni suhdetta Finlexiin, voit tehdä sen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen jouni@heikniemi.net.

Jouni Heikniemi
13.2.2002

Tämä dokumentti kuuluu sivujeni osioon
Rikoslaki webissä.