RuotukäkiEtusivulle
 

Stereotyyppinen sivari

Sivari, kuka hän on? Jutustelu armeijan käyneiden tai muuten vain ennakkoluuloisten ihmisten kanssa luo jonkinlaisia ennakko-odotuksia. Journalistiryhmämme tutki, millaisia me oikeastaan olemme. Puolueettomuussyistä osa tutkimuksesta kohdistui myös muihin kuin julkaisun toimittajiin itseensä.

Ulkomuoto

Sivari näyttää olevan keskimäärin noin 175 senttiä pitkä. Tämä oli yllättävän vaikeaa havaita, ja johtopäätökseen tarvittiin optiikan lisäksi perusgeometriaa. Perussivari kun ei ole mikään suora tikku, vaan suunnilleen ympyrän neljänneskaaren muotoinen. Kuinka isosta ympyrästä sitten on kyse, riippuu kellonajasta, viikonpäivästä ja Lapinjärvi-tj:stä.

Sivareita on monen muotoisia. Suurin osa solahtelee Midgårdiin hoippuessaan vaivattomasti hiiliatomien rakenneosasten välistä. Nämä ovat ns. narkkarisivarien ryhmä. Piikki kun tunnetusti tekee kaltaisekseen (ohut, pitkä, reikä päässä). Joillain Lapinjärvelle eksyneillä on myös lihaa luiden ympärillä, pahimmilla tapauksilla jopa lihaksia. He ovat yleensä se pelottavin sivarien ryhmä, koska heillä on jotain mahdollisuuksia normaaliin elämään. Tämä siis tarkoittaa sitä, että he potentiaalisesti kuuluisivat inttiin, mutta eivät jostain syystä ole sinne päässeet. Ties mitä mielenvikaisia ovat. Jos painoindeksi on yli viidentoista, henkilö luokitellaan plösösivarien ryhmään.

Hiukset ovat perinteisesti pitkät. Tämä ei tietenkään liity ideologisiin valintoihin, vaan käytännön syihin. Pitkä tukka lämmittää, ja kehon täydellinen rasvattomuus kompensoidaan keräämällä parin voipaketin verran lipidejä lettiin. Keskimääräistä tummempi väritys sekä vaatteissa että hiuksissa liittyy myös termodynaamiseen taloudellisuuteen ja aurinkoenergian hyväksikäyttöön.

Seksiä ja savukkeita

Onko sivari sitten homo? Vaikeaa kysymystä tutkimme ruotsalaisvitseistä tutulla menetelmällä. Toimittajaryhmämme teki tarkasti suunnitellun sarjan erilaisia kumartumisliikkeitä koulutuskeskuksen käytävillä, mutta emme kokeneet yhtään rektaalista lähentely-yritystä. Koska menettelymme selvästi viittasi homoseksuaalisuuteen ja toisaalta jäi kuitenkin vastakaiutta, päättelimme, että sivari on keskimäärin joko pariutunut ja uskollinen homo tai sitten hän elää selibaatissa.

Ainakin sivari savuaa. Tupakkaa polttavat kaikki, kovat jätkät useampaa kerralla. Se, mitä sivari sitten polttaa, on toinen asia. Valtaosa sätkistä kääritään itse, koska kaupasta ei saa valmiita jointteja. Monilla sivareilla on tapana ripotella sekaan myös erilaisia hallusinogeenejä kuten sieniä ja ulosteita. Viimeksimainituista sanottakoon, että legioonalaishuhun mukaan kamelista saa parhaat kicksit. Sivarikeskuksen ulkopuolelle vuodettuaan (ja tultuaan väärin ymmärretyksi) tämä juttu on johtanut Camel-tupakkamerkin myynnin räjähdysmäiseen kasvuun.

Luonnoton luonne

Ihmisestä sivarin erottaa helpoiten keskustelemalla hänen kanssaan. Sivarin suusta pulpahtelee sellaisia normaalille kielenkäytölle vieraita sanoja kuten "vakaumus", "etiikka", "suvaitsevaisuus" ja "rauhanaate". Joskus sivari repeää roolistaan, ja intoutuu puhumaan unix-mikrojen virittelystä, anime-elokuvista tai jostain muusta niché-viihteestä. Tämä kuitenkin yleensä kertoo siitä, että sivari kärsii huumeidenkäyttöön liittyvistä flashbackeista. Hän on joskus kuvitellut olevansa jotain muuta kuin sivari.

Sivarin yleisistä luonteenpiirteistä voidaan todeta, että hän on laiska, vetelä ja apaattinen. Tämän lisäksi hänellä on tapana juoda viinaa, haista pahalta ja hikoilla, useampia näistä täysipäiväisesti. Työntekoon hän ei yleensä kykene, koska hento keho ei kykene fyysiseen työhön, ja edellisillan kaljakeikka on sumentanut henkisen työn tekemiseen tarvittavat aivot.

Kaiken kaikkiaan sivari kannattaa siis kiertää kaukaa. Hänestä ei koskaan tiedä: vartalossa todennäköisesti muhivat kaikki mahdolliset taudit, kädessä on iskuvalmis huumepiikki ja hän sekä vie ihmisiltä työpaikat että elää sosiaaliturvan avulla työttömänä pummina. Vähän niin kuin kaikki muutkin vähemmistöt Suomessa.

Jouni Heikniemi, kuva Jarno Latva-Nikkola

Ps. Pääesikunta on epävirallisissa keskusteluissa ilmaissut, etteivät he voi hyväksyä enää mitään helpotuksia siviilipalvelukseen, koska silloin armeijan palvelukseen olisi entistä vaikeampi saada hyvää, jatkokoulutuskelpoista miehistöä. Että ei mene hyvin sielläkään.