Sivariasiaa

Siviilipalvelus eli sivari on mielenkiintoinen vaihtoehto intille. Päädyin itse sivariin moninaisista syistä; yksi olennainen oli käytännön hyötynäkökohta: uskoin sivarin antavan mahdollisuuden tehdä asioita, joita ei tulisi elämässä muuten tehtyä.

Ingressin perustelu ei ole kovin vakuuttava siinä mielessä, että kyllähän intin menokin kieltämättä varsin ainutlaatuista on. Se on silti eri juttu, sivari on kuitenkin palveluksensa aikana kiinni elämässä aivan eri tavalla kuin varusmies. Sitäpaitsi intti on kaikille sama, sivareita löytyy huomattavasti laajemmalta elämänsektorilta.

Näille sivuille oli alunperin tarkoitus koota runsaasti sivaria koskevaa aineistoa, mutta projekti jäi vähän tyngäksi. Iso syy siihen oli sivarijulkaisuprojektiin ryhtyminen, sillä se vei Lapinjärvi-iltoja yllättävän paljon. Näinpä tämän sivuston pääasialliseksi tarjonnaksi jäi koulutusjakson päiväkirja. Ajatukset tuottaa materiaalia itse palveluksen aikana kilpistyivät pitkälti siihen, että ainainen vieras, kiire, piipahti meillä useinkin sivarivuoden aikana.

Jouni Heikniemi
4.9.2002

Tämä dokumentti on johdanto
sivustoni sivariosioon.