Lapinjärvi-tietoutta, sivarin oppimäärä

Lapinjärven kunnan sivuilta löytyy myös tietoa, mutta tässä tiivistelmä siitä, mitä keskuksen johtaja Eero Soinio muisti opetustuokiossaan painottaa. Ja lisäksi joukko omaa tietoutta.

Tekniset tiedot

Lapinjärven kunta sijaitsee keskellä ei mitään, Lapinjärvi-nimisen järven rannalla. Matkaa Helsingistä on noin 100 km, Kouvolasta nelisenkymmentä. Loviisa on lähin kaupunki reilun parin kympin päässä. Kansaa on 3000 asukkaan verran, ja heistä kolmannes on kunnan eteläosiin keskittynyttä ruotsinkielistä väestöä.

Kunta on Itä-Uusimaalaisittain kohtuullisen iso, reilut 300 neliökilometriä. Alasta on melkoisen isot alueet metsää, ja vieläpä yhtenäisinä alueina. Eränkävijän toivealue siis, jos vain jaksaa kävellä sivarikeskuksesta peltoaukeiden halki lähimpään metsään.

Itse järvi on muuten mielenkiintoinen tapaus. Se on alueena kohtuullisen laaja, ympäri käveleminenkin tarkoittaa vajaan 15 kilometrin lenkkiä. Jos pysyy erään toimialavastaavan mukana juoksulenkillä järven ympäri, saa kuntsarin. Ei taida tosin moni pysyä :-( Oli miten oli, järven syvyys on alta kahden metrin parhaastakin paikasta. Tässä vaiheessa luulin kuulleeni kaiken, mutta ei: järven pintaa on kohotettu metrillä vuonna 1984. Eli siis alunperin vajaan metrin syvyinen järvi, jolla on kuitenkin ihan kohtuullisesti pinta-alaa. Ei hassumpaa. En kai unohtanut mainita sitä mutapohjaa?

Sivarikeskuksesta

Sivarikeskus (eli Lapinjärven koulutuskeskus eli LKK) sijaitsee Lapinjärven keskustan eteläpuolella, valtatie 6:n vierellä. Matkaa keskustaan on vajaa nelisen kilometriä. Rakennusrypäs on aikaisemmin toiminut mm. alkoholistisairaalana ja pakolaiskeskuksena. Keskuksen alueella on reilu kymmenen erillistä rakennusta, joista kolme on kivisiä päärakennuksia (talot A-C), yksi puinen asuinparakki (talo D) ja yksi vanha sikala (joka on nykyinen luentosali - tosin edelleen nimeltään Sikala).

Keskuksen ympäristössä ei ole mitään, jollei sellaiseksi lue peltoja ja paria hassua asuintaloa. Ja tietysti Lapinjärven rantaa. Keskukselle johtavan koivukujan sivistyksenpuoleisessa päässä on Nesteen huoltoasema, ja vähän matkaa vt 6:tta Kouvolaan päin Lapinjärven keskusta. Samalla suunnalla on myös sivarien suosima karaoke-ravintola Hanhi, josta sivarien torstaiaamun krapulat ovat peräisin.

Jouni Heikniemi
31.7.2001

Tämä dokumentti on osa
sivarisivustoani.