Miten viettää vapaa-aikaa Lapinjärvellä?

Sitä nimittäin riittää vietettäväksi. Kaiken kaikkiaan aikaa on aivan älyttömästi, koska normaali päiväohjelma on erittäin väljä. Kaiken huippu on opetuksen lopettaminen kolmen kieppeillä. Illat ovat aika pitkiä... Tämän sivun vapaa-aika-vinkit olen koostanut sekä kokemuksesta että luennoilla heitetyistä ideoista.

Urheilua

Lapinjärven valmis ohjelmatarjonta painottuu urheiluun. Keskuksella on oma kuntosali, joka on ilmeisesti kaivettu vanhaan maakellariin tai vastaavaan. Laitteisto on kohtuullista perustasoa. Ei saane ketään kokeilemaan, mutta voi viihdyttää hardcore-salimiestä. Kuntsarin saa, jos pysyy erään henkilökunnan hemmon perässä Lapinjärven ympäri - kyseessä on siis vajaan 15 kilometrin maastojuoksu. Alueella on myös Eero Soinio Memorial Stadium -futiskenttä, jossa voi potkia palloa. Saman voi tehdä myös Lapinjärven keskustan "oikealla" urheilukentällä.

Mikäli edelliset olivat liian hikistä kamaa, alueelta löytyy myös biljardi- ja pingis-pöydät sekä darts-tauluja. Ottaen huomioon että bilis- ja pingisturnausten järjestämisestä saa kuntsareita, näitä turnauksia yleensä myös on. Kunhan vain joku jaksaa.

Taidetta

Jos talenttia piisaa, sopii esimerkiksi soitella. Soitteleminen erityisesti on helpohkoa, koska kartanolla sijaitsevassa "pienessä keltaisessa talossa" on soittimistoa, jonka kunto tosin vaihtelee. Ja itse voi tuoda lisää. Musikaalisimmat perustavat bändin, pitävät konsertin ja hankkivat sillä kuntsareita. Hyvä heille.

Maalaajat ja muut taiteilijat voivat viihtyä tuottamalla seinille kelpaavaa taidetta. Luovuttamalla teoksensa koulutuskeskukselle saa paitsi tuotantokulut takaisin, myös kuntsarin. Hyvä diili siis, ja siksipä seinillä onkin pirusti tauluja.

Muuta viihdettä

Tietty voi aina katsoa telkkaria. Sitä täällä melkein kaikki tekevät. Asiassa on vain mukana pieni riski siitä, että jämähtää vain televisiohuoneisiin, eikä tule tehneeksi mitään muuta. Välittömiä vaikutuksia on vielä kirjoitushetkellä vaikea havaita, mutta vaikea uskoa sen olevan erityisen kehittävää niiden vähien aivonjämien kannalta. Interaktiivisemman viihteen kaipaajat voivat osallistua pienen keltaisen talon peli-iltoihin. Tarjolla on myös uskonnollista hiljentymistä.

Sivarikanttiiniin tulee lehtiä, joita voi lukea. Samaten kirjastossa voi käydä, mutta se on auki jotenkin tosi oudosti, joten liikaa ei kannata tältä odottaa. ATK-luokassa on kiitettävän monta konetta, ja sieltä jopa pääsee surffaamaan, lukemaan meiliä ja muuta vastaavaa. Luokka on tosin auki vain 11:45-12:15 ja 16:30-18:00, joten aivan hirveästi ei siellä notkuen voi aikaa tappaa. Yhteydet toimivat kohtuullisesti, ja SSH-clientit ynnämuut mukavuudet ovat valmiiksi paikallaan.

Sivarisauna on keskiviikkoisin klo 18-21, ja sitä seuraa perinteinen lähtö Hotelli Hanheen karaokeen. Seuraukset näkyvät torstaiaamuna. Rauhallisempaa LKK:n ulkopuolista menoa voi etsiä esim. respasta lainattavilla fillareilla tai muuten vain häipymällä Lapinjärven keskustaan. Kimppataksilla selviää kuulemma femmalla per nenä.

Tärkein tekemisen lähde lienevät kuitenkin ne muut sivarit. Osa erästä on täysin erilaisia, osa varsin samanlaisia kuin sinä. Täältä on helppo löytää ammattikoodari tai aktiivimuusikko, mutta ehkäpä keskustelu jonkun pitkäletti-vegaanihipin kanssa voisi olla avartavampi juttu? Avoin mieli auttaa.

Jouni Heikniemi
31.7.2001

Tämä dokumentti on osa
sivarisivustoani.