sfnet.viestinta.www - VUKK
Vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin v2.06

sisällysluettelo - Edellinen: "Miten estän sivujeni näkymisen hakukoneessa?" - Seuraava: "Miten eri selaimet tukevat CSS:ää?"

Mitä selaimia on käytössä?

Vaikka mitä. Marginaaliosuuksia riittää kymmenille eri selaimille, mutta käytännössä lähes kaikki surffaavat IE:llä, Netscapella ja Operalla. Kirjoitushetkellä (tammikuu 2002) IE:n versioita 4-6 käyttää yli 80% surffaajista, Netscapeja reilut 10% ja loput pilkkoutuvat Operalle ja muille selaimille. Tiedoista on kuitenkin tärkeää huomata se, että a) selainten laskemiseen liittyvät pääosin samat epävarmuudet kuin muuhunkin kävijälaskentaan (ks. erillinen kysymys), b) kaikkia selaimia ei voida tunnistaa luotettavasti ja c) selainten prosenttiosuudet vaihtelevat huomattavasti kävijäkunnan mukaan (esim. Linux-aiheisilla sivuilla IE:n osuus on huomattavasti pienempi).

Selaintilastoja voi katsella esimerkiksi echoecho.comin etusivulta. Tilastoihin on kuitenkin suhtauduttava äärimmäisen varovaisesti, mm. siksi, että tilastot harvemmin kattavat muuta kuin yhden tai muutaman sivuston, ja esimerkiksi webmaster-henkiselle sivulle kertyy huomattavasti enemmän uusien selainten käyttäjiä kuin Internetin peruskäyttäjiin keskittyvälle sivulle.