Sfnet.viestinta.www - VUKK
Vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin

Saatesanat VUKK:n kakkosversion julkaisun yhteydessä

Sami Lempinen etsi VUKK:lle uutta ylläpitäjää syyskuun 2001 alkupuolella. Ylläpitovastuun siirtymisestä sovittiin pian sen jälkeen, ja syyskuun 20. päivän kieppeillä VUKK:n uudistusprosessi käynnistyi. Jo heti aluksi missioni oli selvä: vanha VUKK oli hajanainen ja repaleinen, koska monet sen keskeisten kysymysten vastauksista olivat yhteen copy-pastettuja nyytisartikkeleita. Tämän hajanaisuuden korjaaminen oli tärkeintä. Selvää oli myös se, että web-aiheisia FAQ:eja on jo olemassa - svwww:n VUKKin erityisasema tulisi pitkälti suomenkielisestä lähestymisestä.

Oikean asioiden käsittelylaajuuden löytäminen oli vaikea prosessi. Asetin itselleni alunperin aikatauluksi VUKK:n uudistamisen marraskuun alkuun mennessä, mutta se tavoite osoittautui täysin mahdottomaksi - osin tosin siksi, että sairastin mm. parit pahat flunssat välissä. Osasyy menee kuitenkin myös kunnianhimon piikkiin: jossain vaiheessa hurahdin kasaamaan VUKK:sta täydellistä referenssiä kaikkiin webiin liittyviin asioihin. Tästä taudista tokeneminen vei oikeastaan melkein jouluun asti, kunnes näin asian jälleen kerran uudessa valossa.

Työnsin kirjoittamani liki 400 kiloa tekstiä syrjään ja ryhdyin rakentamaan VUKKia tyhjältä pohjalta uudelleen. Ei VUKK voi olla massiivinen jöötti, jossa vastataan kysymyksiin täysin tyhjentävästi! Uuden VUKK:n tavoite oli nyt selvä: kompaktit, melkeinpä minimalistiset vastaukset kaikkiin olennaisiin kysymyksiin ja lisäksi pari tärkeintä linkkiä eteenpäin johdattamaan. Tämän version synnyttäminen ei oikeastaan vienyt kuin puolitoista viikkoa, ja niinpä VUKK 2.0 on valmis. Oikeastaan se voisi olla myös versio 3.0, koska se 400 kiloa oikeastaan kattoi kaikki samat aiheet kuin mitä tämä nykyinenkin teksti. Julkaisen jossain vaiheessa nuo laajemmat vastaukset yksitellen erillisinä juttuina, jotka voivat toimia sitten linkkien välityksellä liiteaineistona VUKK:lle.

Lopputulosta katsoessani huomaan, että uusi VUKK on todellakin aika paljon tiivistetty edellisestä versiosta. Kun vanha VUKK vei 110 kilotavua, tämä mahtuu seitsemäänkymmeneen. Pääosin kyse on siitä, että asia on tiivistetty niistä pitkistäkin nyytisartikkeleista yksittäisiksi virkkeiksi, osittain siitä että olen päivittänyt ja karsinut substanssia. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhassa VUKKissa oli jotain sellaista aineistoa, jota tässä uudessa ei ole - toisaalta poistuneen aineksen määrä on aika vähäinen verrattuna uuteen materiaaliin. Hävinnyt materiaali (mm. Lehtorin palautelomakkeen Perl-skripti) oli pääosin sellaista, johon ei juurikaan viitattu ja jota ei paljon muutenkaan luettu. Mikäli osoittautuu että olen riipinyt väärästä paikasta, korjaan tietysti virheeni.

VUKK:n pilkkomisesta

Kysyin syyskuussa 2001 svwww-ryhmältä, millä tavoin pilkottuna VUKK haluttaisiin. Ryhmän aktiivit tukivat yhden ison HTML-tiedoston säilyttämistä, joten näin tapahtui. Harkinta siitä, tehdäkö luku- vai kysymyskohtaiset sivut edellämainitun lisäksi, ratkesi vasta viime hetkellä. Päädyin lopulta kysymyskohtaisiin sivuihin monestakin syystä. Loppumetreillä ratkaisi se, että tämä vaihtoehto jätti rakenteen mahdollisimman avoimeksi, minimoi siirrettävien tavujen määrän, teki urleista mahdollisimman lyhyitä ja oli hakukoneiden kannalta sopivin: VUKKiin tullaan nimittäin paljon juuri hakukoneiden (erityisesti Googlen) kautta, ja koska ne eivät osaa viitata ankkurilla oikeaan kohtaan, käyttäjä joutui vain luvun alkuun. Kysymyskohtainen jako auttaa häntä tipahtamaan lähemmäs oikeaa tiedonjyvästä.

Kuten vukkissa suositellaan, toivon että materiaaliin viitattaisiin pääosin käyttämällä kysymyskohtaisia osoitteita. Myös yhden tiedoston versiossa on ankkurit, mutta ei niitä ole silti pakko käyttää. :-) Ankkurien suhteen yksi ikävä ongelma on sekin, että Netscape unohtaa ankkurin siinä vaiheessa, kun sivupyyntö menee HTTP redirectin läpi. Nämä kaikki sekalaiset selitykset ovat syynä siihen, että pyrin saamaan arkiset viittaukset VUKKiin osoittamaan suoraan irtotiedostoihin.

Entä tästä eteenpäin?

Välittömästi julkaisuhetkeä seuraavan parin viikon tavoite on korjata löytyvät asiavirheet ja laajentaa kiireen vilkkaa VUKK kattamaan ne alueet, jotka siinä nyt välittömästi vakaviksi puutteiksi havaitaan. Sen jälkeen paneudun uusien kysymysehdotusten pariin; niitäkin on joukko, mutta en halunnut lisätä niitä vielä tässä vaiheessa mukaan - palaute VUKK:n "vanhoista" osista on nyt tarpeellisempaa.

Muutama ihminen on pyytänyt minulta jotain määrämuotoista versiota VUKK:sta automaattikäsittelyä varten. VUKK:n alkuperäiskopio on tällä hetkellä itse tehdyssä XML-pohjaisessa formaatissa, jonka voin senkin jossain vaiheessa julkaista. Lisäksi minulla on visio XSL-FO-kokeilusta - eli käytännössä se tarkoittaisi siististi tulostettavan PDF-version syntyä. Aika näyttää, miten käy.

Tällä hetkellä olennaisinta on kuitenkin ryhmäläisten palaute. Ylitin oman (julkisen) aikatauluni törkeästi, ja toisaalta olen varmasti tuottanut VUKKiin uusia vihreitä. Niistä ja muista mokistani haluaisin nyt kuulla, jotta VUKK v2 olisi hyvässä kunnossa laajentumista varten. Lähettäkää sitä palautetta, osoite on jouni@heikniemi.net. Kehitysideat sopivat sinne samaan postilaatikkoon.

Jouni Heikniemi, 27.1.2002