sfnet.viestinta.www - VUKK
Vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin v2.06

sisällysluettelo - Edellinen: "Mitä on Javascript?" - Seuraava: "Mitä web-palvelimet ovat?"

Mitä on Java?

Java on Sun Microsystemsin alaisen JavaSoftin kehittämä C++:aa muistuttava oliopohjainen ohjelmointikieli, jonka erityispiirteenä on laitteistoriippumattomuus. Javalla tehdyt ohjelmat käännetään tavukoodiksi, jonka Java-virtuaalikone osaa suorittaa. Virtuaalikoneita on saatavilla lähes kaikkiin laitteistoympäristöihin, joten kerran tehty Java-ohjelma voidaan suorittaa lähes millä vain laitteella.

Internetin kannalta Java on merkityksellinen erityisesti siten, että myös suosituimmissa selaimissa on mukana Java-virtuaalikone, jolloin Java-ohjelmia voidaan upottaa www-sivuille sovelmiksi eli appleteiksi. Näin Javan avulla www-sivuille voidaan tuoda sellaista toiminnallisuutta, joka ei pelkällä HTML:llä onnistu. Tämän lisäksi Javalla on käyttöä myös palvelinpäässä, jossa servletit korvaavat hiljalleen mm. CGI-ohjelmia.

Javasta on useita versioita. Vuonna 1997 esitelty Java 1.1 on edelleenkin käytännön standardi silloin, kun halutaan tehdä sovelmia jotka toimivat vaivattomasti ilman lisäpalikoita. Vuonna 1999 esitelty Java 1.2 (joka tunnetaan myös nimellä Java 2) sisältää monia uusia ominaisuuksia, mutta sitä ei toistaiseksi tueta kovin laajalti selaimissa.

Lisätietoa Javasta: