sfnet.viestinta.www - VUKK
Vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin v2.06

sisällysluettelo - Edellinen: "Mitä on Java?" - Seuraava: "Miten teen salasanasuojauksen sivuilleni?"

Mitä web-palvelimet ovat?

Web-palvelimella tarkoitetaan sellaista laitetta, ohjelmistoa tai niiden yhdistelmää, joka tarjoaa www-sivuja asiakkaiden haettavaksi. Yleensä tarkoitetaan samalla myös julkisessa verkossa toimivaa palvelinta, siis sellaista, joka on osa "World Wide Webiä". Web-palvelimena voi toimia lähes mikä tahansa laite, jolle sopiva ohjelmisto vain löytyy. Sellaisia löytyykin lähes kaikille mahdollisille käyttöjärjestelmille.

Unix-alustalla tavanomaisin palvelinohjelmisto on selkeästi Apache, joka tosin on saatavilla myös Windows-maailmaan. Windowsissa valtikkaa pitelee kuitenkin Microsoftin IIS (Internet Information Server). Molemmat palvelimet ovat ilmaisia ja kykenevät suorituskykynsä puolesta mihin vain. Normaalikäyttäjä joutuu näistä helpommin tekemisiin Apachen kanssa, sillä Internet-palveluntarjoajat käyttävät sitä kotisivupalveluiden tarjoamiseen, kun taas IIS on käytössä lähinnä yritysten Windows NT -palvelimissa.

Www-palvelinohjelmistoja löytyy paljon muitakin. Eräs tavallisimmista on IIS:n kevytversio PWS (Personal Web Server), joka pyörii myös desktop-käyttöjärjestelmissä (Windows 95/98/Me). Lisää vaihtoehtoja löytyy Internetin tiedostopalveluista (ks. esim. Tucowsin valikoima) runsaastikin, mutta niille on vain vähän tarvetta: suurimmat ja kauneimmatkin ovat ilmaisuutensa vuoksi kaikkien ulottuvilla.