Rikoskumppanuus

Rikoskumppanuus syntyy, kun useampi henkilö osallistuu varsinaiseen rikoksen täytäntöönpanotoimeen. Tällöin jokaista heistä rangaistaan normaalin rikosasteikon mukaan, mutta kunkin kohdalla lieventävät tai raskauttavat asianhaarat otetaan huomioon yksilöllisinä. Tähän dokumenttiin on kerätty rikoskumppanuutta käsittelevää oikeuskäytäntöä.

RL 5 luku 1 §: Jos kaksi tahi useammat ovat yhdessä tehneet rikoksen; rangaistakoon itsekukin rikoksen tekijänä.

Katso myös dokumentit yllytyksestä ja avunannosta.

Oikeuskäytäntöä

KKO:1950-I-9: A ja B olivat tappaneet C:n ampumalla. Useiden laukausten seurauksena C oli kuollut. Asiaa arvioitaessa merkitystä ei annettu sille, kumman luoti oli C:n lopulta tappanut. A ja B tuomittiin molemmat murhasta.

KKO:1964-II-44: Kaksi miestä raiskasi 15-16-vuotiaan tytön. Toinen miehistä osallistui rikokseen vain pitämällä tyttöä kiinni, minkä katsottiin kuuluvan samaan rikokseen. Molemmat tuomittiin väkisinmakaamisesta.

KKO:1973-II-31: B oli ottanut luvattomasti käyttöönsä ajoneuvon, jossa A oli mukana matkustajana. B:n törmättyä toiseen autoon myös A tuomittiin törkeästä moottoriajoneuvon luvattomasta käyttöönotosta.

KKO:1973-II-57: A ja B varastivat autosta renkaat siten, että A kuljetti B:n kyseisen auton luokse ja seurasi perässä, kun autoon murtautunut B ajoi auton kaupungin ulkopuolelle. Siellä B vaihtoi renkaat A:n autoon. A:n katsottiin osallistuneen rikoskumppanina auton luvattomaan käyttöönottoon ja varkauteen.

KKO:1974-II-82: Kolmen hengen koplasta yksi oli osallistunut varkauteen hankkimalla kohderakennuksen avaimen, suunnitellut toiminnan ja toiminut autonkuljettajana sekä saanut osan saalisrahoista. Hänet tuomittiin kumppanina törkeästä varkaudesta.

KKO:1983-II-4: A, B ja C olivat hankkineet Sombutamol-nimistä lääkettä Yliopiston Apteekista siten, että A oli soittanut YA:han esiintyen lääkärinä ja saanut apteekin toimihenkilön hyväksymään lääkemääräyksen puhelimitse. B oli yrittänyt ostaa ko. lääkettä kolmikon yhteisin varoin. C oli osallistunut rikokseen selvittämällä A:n matkiman lääkärin henkilötiedot, osallistumalla suunnitteluun ja luovuttamalla rahaa tarkoitukseen. Myös C tuomittiin yksityisen asiakirjan väärennöksestä.

KKO:1986-II-70: A ja B ryöstivät 76-vuotiaan C:n hänen kotonaan. Aluksi A pahoinpiteli C:tä, minkä jälkeen B ryhtyi kuristamaan tätä. A etsi sillä aikaa asunnosta ryöstettävää. Vaikka C kuoli B:n kuristuksessa, myös A tuomittiin taposta, kun hänen oli ollut pakko huomata, hänen ja B:n tekemän rikoksen ilmeinen seuraus.

KKO 1988:42: A ja B tilasivat taksin, jota C kuljetti. A ampui C:tä haulikolla kylkeen, jonka jälkeen hän teloitti karkuun lähteneen vaikeasti loukkaantuneen C:n. Kun A ja B olivat suunnitelleet teon yhdessä ja yhteisen päämäärän saavuttamiseksi, myös B tuomittiin murhasta.

KKO 1995:119: A ja B surmasivat X:n siten, että he olivat murhayönä suunnitelmallisesti katkaisseet X:n taloon johtavan puhelinjohdon, minkä jälkeen A oli hiipinyt taloon ja surmannut X:n. B oli odottanut ulkona autossa. Kun B oli osallistunut rikoksen suunnitteluun olennaisissa määrin, myös hänet tuomittiin murhan tekijänä.

Jouni Heikniemi
12.6.2001

Tämä dokumentti kuuluu sivujeni osioon
Kirjalliset tuotokset / Oikeudellista asiaa.